Statului i-ar reveni astfel 525 de milioane de lei, în condițiile în care controlează 80% din Hidroelectrica, iar Fondului Proprietatea – 130 de milioane de lei.
Decizia de distribuire a unor dividende vine după mai multe măsuri asemănătoare la companii listate precum Conpet, Romgaz, Transelectrica și Transgaz.
Toate companiile de stat urmează să vireze la buget în avans sume sub formă de dividende neangajate în proiecte viitoare, la solicitarea Guvernului. Premierul Mihai Tudose a precizat, marți, că această măsură nu va dezechilibra bugetele companiilor. „Dividendele, în mod cert, se dau acționarilor. Nu le-a jefuit nimeni, nu le-a luat nimeni ceea ce nu aveau dreptul. Le-am luat acum, pentru că acum ne trebuie. Vrem să începem niște proiecte foarte mari și am dat un exemplu Brașov-Ploiești. Acela se face pe bani naționali și trebuie să demonstrăm că avem banii măcar de început, ca Banca Mondială să fie partener în proiect”, a precizat premierul.
La rândul său, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a precizat că Guvernul le-a solicitat companiilor de stat să vireze la buget dividendele de anii trecuți, nu să plătească în avans.
Potrivit unui calcul ZF, statul va strânge din dividendele suplimentare cerute începând de vineri până în prezent aproximativ 1,3 miliarde de lei.